Język / Language :
Społeczność:
    

O nas    Aktualności    Wystawy    Edukacja    Wydarzenia    Kontakt
Słów kilka o średniowiecznym jadle

Data publikacji: 28.04.2020, 11:22

tytuł: Słów kilka o średniowiecznym jadle


rodzaj: artykuł towarzyszący ekspozycji podczas Europejskiej Nocy Muzeów
koordynacja: Alicja Gajewska, Józef Ziółkowski
tekst i projekt graficzny: Dariusz Wałaszewski
data powstania: 2010 r., modyfikacja w 2020 r.
opis:
Małe co nieco o średniowiecznym menu w Polsce. Co tłustsze, to zdrowsze - taka zasada obowiązywała w dawnej kuchni. Były to czasy, gdy nie znano ziemniaków, a produkt luksusowy stanowiło mleko i mleczne produkty. Jadano zaś wieprzowinę, wołowinę, dziczyznę, drób. kaszę i ryż. Ryby w przeróżnej postaci były z kolei daniem odpowiednim na post, a pamiętajmy, że wówczas poszczono nawet 200 dni w roku. Za przysmak uchodziły też uznawane za dania rybne ogony bobrze, żółwie błotne oraz łapy niedźwiedzie. Najpopularniejszym napojem było piwo, które początkowo różniło się od obecnego, gdyż było gęstym wywarem ze sfermentowanego zboża, spożywanym o każdej porze dnia. Rzecz jasna, stoły poszczególnych warstw społecznych, czy to mieszczaństwa, szlachty czy chłopstwa, różniły się od siebie.
Pobierz pliki:

Słów kilka o jadle średniowiecznym (pdf / 11819 KB. Ilość pobrań: 212)
Czytaj więcej
Ciekawe wydarzenia
Aktualności
Wystawy
Aktualności
Zestawienie naszych wirtualnych przedsięwzięć.
Aktualności
  
Fabryka Sztuk © 2007 - 2020
Projekt dofinansowany ze środków UE ze Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego 2004-2006